Raluca SGÎRCEA a început activitatea competiţională şahistă de timpuriu, reuşind să câştige înainte de a implini 10 ani, Locul I la Campionatul European individual de şah, desfăşurat în anul 1999 la Litohoro, Grecia. Succesul competiţional a fost continuat prin câştigarea Locului II la Campionatul European individual pentru juniori organizat la Lithoro, Grecia în anul 2001. Aceste performanţe deosebite au fost doar începutul unei cariere in șah la cel mai înalt nivel european, printre multiplele premii şi competiţii obținute, numărându-se şi Locul II la Campionatul European individual, categoria fete sub 16 ani, câştigat în anul 2004. După câştigarea titlului de Maestru Internaţional în 2001, Raluca continuă activitatea competiţională în vederea titlului de Mare Mestru Internaţional.
În paralel, Raluca desfăşoară o activitate intensă de promovare a acestui sport al minţii. Articolele sale pe diferite teme șahiste, pot fi găsite pe site-ul www.TheChessWorld.com, unde este colaborator, cât şi pe propriul site, www.ThinkingSquares.com. De asemenea, încrezătoare în capacitatea formatoare a şahului, Raluca a dezvoltat lecţii de şah care se adresează copiilor. Prin acestea, ea speră să insufle celor mici atât rigurozitatea şahistă, cât mai ales încrederea în propriile puteri pe care o aduce fiecărui copil câştigarea unei partide dificile, atunci când este rodul unei pregătiri serioase şi a unei concentrări intense.

Detalii privind activitatea competițională și premiile obţinute de Raluca, puteţi găsi aici accesand CV-ul complet al maestrei aici.